Historik

2016

Fredag 22 juli kl. 18.00. Taubeafton på Dössberget

I strålande sommarväder samlades c:a 400 personer på Dössberget för att underhållas av Östen med Resten och njuta av årets stipendiat Boel Nihlman. Supermusikaliska Östen med Resten sjöng egna sånger,höll i allsången och kompade skönsjungande Boel. En höjdarkväll på utescenen som följdes av en visafton på värdshuset där Boel sjöng ytterligare några visor till eget gitarrkomp. Hon följdes av några av Taubesällskapets egna trubadurer som sjöng några visor var. En skön avslutning på en sommarkväll i juli!

Årsmötet på Dössberget, lördag 2 april

C:a 45 medlemmar kom till årsmötet. Som vanligt inleddes mötet med den formella årsmötesdelen där ekonomi, verksamhetsberättelse, val m.m. avhandlades. Därefter äntrade tre medlemmar av Leksandslåt med vänner scenen och underhöll oss i trekvart. Därefter serverades den goda maten!

Under kvällen sjöngs det massor av allsång till tonerna av Britt-Louise och hennes bjurspojkar.

Den nya styrelsen består av Gunnar Turesson, ordförande, Kent-Olof Granström, kassör, Tommy Lundqvist, sekreterare, Lars-Åke Björklund och Britt-Louise Johansson. Ersättare blev Bosse Olsson och Irene Armyr.

Aktivitetesgruppen består av Britt-Louise Johansson, mats Smed, Rune Halfvarsson och Rolf Granlund.

Nils Adolfsson och Anette Eklund som verkat i föreningen sedan dess bildande utnämndes till hedersmedle

2015

Årsmötet i Bergsgårdens Bygdegård, lördag 28 mars

samlade c:a 70 medlemmar. Det blev idel omval i styrelse och aktivitetsgrupp.

Styrelsen består alltså även kommande verksamhetsår av Tommy Lundqvist (ordförande), Nils Adolfsson (sekreterare), Kent-Olof Granström (kassör), Anette Eklund och Lars-Åke Björklund, med Börje Steén och Bosse Olsson som suppleanter. 

I aktivitesgruppen finns Britt-Louise Johansson (sammankallande), Rune Halfvarsson, Mats Smed och Gunnar Turesson.

"Hemlig gäst" var Heidi Baier från Sunnansjö. Heidi, som var vår stipendiat 2004, underhöll oss med stor inlevelse och visade verkligen att hon förvaltat våra förhoppningar med stipendiet med bravur! Håll ögonen öppna inför sommarens visevenemang! Ser ni hennes namn, åk dit och lyssna och njut!

Maten, från Kopparhatten, var god och riklig och servicen från Bygdegårdsföreningen var bra!

Som vanligt på våra träffar blev det sång och musik, både solo, duett och allsång. P.g.a. sjukdom var orkestern något decimerad men det hindrade inte spelglädjen!

Fredag 17 juli kl. 18.00. Taubeafton på Dössberget

C:a 260 Taube-vänner kom till årets allsångskonsert på Dössberget. Gästartister denna gång var legendariska Trio med Bumba som med stöd av vår eminenta Taubeorkester underhöll med sång, musik och historieberättande. Dessutom förgylldes kvällen av årets stipendiater, systrarna Anna och Ingrid Stenback från Bergsgården!

När konserten var över fortsatte kvällen med trevlig eftersittning på värdshuset där Hälsingefyr stod för underhållningen och där vi även fick sjunga mera allsång!

Lördag 15 augusti kl. 18.30. Kryssning med Gustaf Wasa

Årets kryssning på Siljan samlade 30 Taube-vänner som fick uppleva en lika fin eftermidag/kväll som förra året. Beaverbus körde flertalet, övriga valde egen bil, till påstigningen i småbåtshamnen i Rättvik. Resan gick till Leksand t.o.r. Under resan blev det god mat och dryck, massor av allsång och trevlig samvaro i aktersalongen. På återresan till Rättvik sänkte sig mörkret över Siljan och ljusen tändes på stränderna, särskilt i Tällberg där spelmansstämman Tällbergsdraget pågick!

2014

Årsmötet på Dössbergets Värdshus, lördag 15 mars

samlade c:a 65 medlemmar. Det blev inga förändringar i styrelse och aktivitetsgrupp.

Styrelsen består av Tommy Lundqvist (ordförande), Nils Adolfsson (sekreterare), Kent-Olof Granström (kassör), Anette Eklund och Lars-Åke Björklund.

Aktivitesgruppen består av Britt-Louise Johansson (sammankallande), Rune Halfvarsson, Mats Smed och Gunnar Turesson.

Eftersom sällskapet firar 20 år under 2014 berättade Rune uppskattat om de tidiga åren av sällskapet. Sven och Ulf bidrog med dråpliga äventyrsberättelser från turnéer till Stockholm och Helsingfors.

Ingemar Ihlis var årets "hemliga gäst" och hans musik och musikalitet gjorde lycka hela kvällen!

Dessutom, som vanligt, massor av allsång och underhållning av våra egna förnämliga musikaliska underhållare. Ett stort tack till dom!

18 juli kl. 19.00. Taubeafton på Dössberget, Bjursås

Bengan Jansson och Janne Åström underhöll en publik på c:a 500 med Evert Taube-visor i nya tolkninger, något som väckte känslor. Everts diktning engagerar och alla har vi en relation till den och en uppfattning hur den skall framföras!

Årets stipendiat, Ellinor Brolin från Ludvika, sjöng ljuvligt för oss, både till orkester och till eget gitarrspel!

Dessutom allsång, och bakom alla medverkande fanns vår eminenta Taube-orkester med Ingemar Ihlis som kapellmästare och arrangör!

9 augusti kl. 17.00. Kryssning på Siljan

43 st Taubevänner deltog i vår bussresa till Leksand för en ljuvlig tur på Siljan med M/S Gustaf Wasa. Underbart väder, god mat och dryck, massor med allsång till dragspel, fioler, bas och gitarrer. Vid stoppet i Rättvik fick påstigande passagerare ett hjärtligt välkomnande av den tillfälliga Taubeorkestern som spelade på fördäck! Efter 3 timmar på sjön återvände vi hemåt med mera musik på bussen. En resa som tål att upprepas kommande år!

18 november kl. 19.30. Taubeafton i Bjursås kyrka

Bjursås kyrkokör med solist Anna, Sågmyrakören, Elin och Rune, underhöll, tillsammans med Taubeorkestern, en talrik publik, c:a 250 besökande. Kör och solister varvades med massor av allsång! En trevlig och uppskattad sångarkväll i mörka november. Och även om vi avverkade 17 av Everts låtar finns det ju massor kvar. Vi kan väl hoppas på en upprepning nästa år!

2013

9 februari kl. 18.00. Melodikryss i Taubes anda, Restaurang Bju´in, Bjursås Skicenter

Melodikryss med gratis entré för våra medlemmar. C:a 110 besökare gladdes åt ett mycket lyckat musikkryss. Vinster hade ortens företag skänkt. Mat och dryck fanns att köpa så stämningen var god!

6 april kl. 18.00. Årsmötet på Dössbergets Värdshus

Årsmötet samlade c:a 75 medlemmar. Hemlig gäst var Lars-Åke Starck som underhöll med Taube och Bellman.

30 juni kl. 15.00. Från Västkusten till Vattnäs, Vattnäs Konsertlada.

Besöket i Vattnäs, där Stefan Ljunqvist med sonen Anton Ljunqvist underhöll tillsammans med Ingemar Ihlis "Taubeorkester", blev en underbar musikalisk upplevelse! Bara superlativer från resedeltagarna!

18 juli kl. 19.00. Taubeafton på Dössberget, Bjursås

Årets Taubeafton på Dössberget med Östen med Resten blev en succé! En publik på över 700 personer trivdes med spelmansglädje, allsång och en skönsjungandeTaubestipendiat, Emma Nordin från Rättvik. Hennes duett med Jens, "Kärleken och vinden", var helt magisk!.  Vi önskar henne lycka till i framtiden!

11 augusti. "Sjung av hjärtat sjung, Evert Taube i våra hjärtan"

27 Taubevänner deltog i  bussutflykten till Gammelstilla, Torsåker, och teaterladan i Gamla Smedjan. Efter en god lunch bänkade vi oss i smedjan där vi såg en trevlig sång- och musikföreställning om Evert Taubes värld, en berättelse genom Everts visor runt om i Sverige och i främmande länder! Under mer än  2 timmar plus paus fick vi höra drygt 40 av Everts visor, framförda av hans kända visfigurer.

29 september kl. 17.00. Musikgudstjänst i Bjursås Kyrka

Sångare från Boda och Bingsjö gästade Bjursås i en temagudstjänst med utgångspunkt i Taubes visor och liv. Kyrkokören Bellatrix och Bingsjökören, under ledning av Walters Börje Edénius, sjöng för oss och med oss i allsång. Komminister Monica Jones sammanband andakten genom berättelser om Evert Taubes liv. En mycket trevlig sammankomst! Vi var c:a 100 besökande som blev både underhållna och välsignade!