Nyhetsflöde

Utö-visan

"Utö-visan" skrev jag ombord på gamla "Ellinor", där Kurt Jungstedt var intendent och min bror, numera sjökaptenen Gösta Helmer Taube, adertonårig gast. Han var nyss hemkommen från världsomsegling med en fyrmastad bark och såg verkligen tilltalande ut i sin fina uniform. Och som han var en rolig gast "med tusen visor på läppen" så vá vi lite oroliga för honom. Namnen på flickorna, Märta och Inez, äro autentiska. Märta stod i pappershandel i Hamngatsbacken, en förtjusande expedit. Vilken balett Inez dansade i kan jag inte nu påminna mig, men det kanske Jungstedt vet. Båda flickorna äro nu lyckligt gifta. På kryss i havet mellan Landsort och Öland gjorde jag visan och vi sjöng den i Marstrand på en hundraårsfest. Det var premiären 1922. Melodin är en parafras, Motivet är hämtat från en engelsk andlig visa, skulle jag tro.


Fritiof och Carmencita

"Fritiof och Carmencita" hör till de verkliga Fritiofvisorna. Melodien består av anklanger till Pampas-tangos av den ursprungliga sorten. Dess förtjänst är att den är en riktig tango som melodi, inte bara som rytm. Jag är ju så gott som uppväxt på Pampas. Mina tangomelodier äro inte orginella, men äkta.

Det berättas om Björnstjerne Björnson att han under en resa över den romerska Campagnan fick idén till "Brede Sejl over Nordsjö gaar". Då kan jag berätta att jag fick idén till tangon "Fritiof och Carmencita" en sommarnatt i motorbåt på väg från min tomt "Sjösala" till Sandhamn med Sven Salén och hans musikaliska fru.

Det var stjärnklart. Jag låg utsträckt på en filt som påminde mig om en pampas-poncho och plötsligt, vid stjärnornas anblick, påminde jag mig att Fritiof och jag brukade rida efter stjärnorna nattetid på det oändliga Pampas. I detsamma började fiskarbåtens motor att hosta och synkopera takten. Där hade jag min tango, och doften av hav påminde mig om den lilla pampasbyn Samborombon vid Atlanten.