Nyhetsflöde

Välkomna till Visafton på Dössbergets Värdshus

Inbjudan som bildTaubesällskapet i Dalarna bjuder på Visafton på Dössbergets Värdshus efter sällskapets årsmöte. 

Detta som en del av sällskapets årsmöte som börjar kl 18:00.

Insläpp från kl 19:00 och evenemanget rubriceras som Pubkväll på Berget.

För er som följt oss känner igen Boel Nihlman till höger på bilden som vår stipendiat 2016. Hon studerar på Nordiska Visskolan i Kungälv och har tidigare studerat folkmusik på Musikkonservatoriet i Falun.


Syftet med Taubesällskapet i Dalarna

Sällskapet har till syfte att vidmakthålla intresset och utvidga kunskapen och förståelsen av Evert Taube och hans verk, att genom sällskaplig samvaro i olika former vårda det litterära, musikaliska och konstnärliga arvet efter honom. Sällskapet skall även i andra former värna om den svenska visskatten.

Detta enligt paragraf 1 i föreningens stadgar!

Det finns anledning att återkomma till den sista meningen i denna viktiga paragraf. Vad vi menar med det, kommer vi att återkomma om. Vad det är och innebär kommer vi att publicera här samt på FACEBOOK.

Jag upprepar därför denna.

Sällskapet skall även i andra former värna om den svenska visskatten.

Om du vill kommentera ett inlägg i Nyhetsflödet så klickar du först på rubriken för att komma till menyn för att kommentera. 


Nu finns vi på FACEBOOK

Jag har just lagt upp en offentlig grupp på FACEBOOK med namnet "Taubesällskapet i Dalarna". Besök den och gå med som medlem i gruppen. Än så länge är det lite skralt med inlägg men det kommer mer efter hand.

Taubesällskapet i Dalarna på Facebook

En efterlysning!

Har du några bra foton från sällskapets evenemang som vi kan publicera på hemsidan och/eller i gruppen på Facebook. Det är nämligen som så att vi inte hinner fota speciellt mycket när vi uppträder så vi är mycket tacksamma om vi får tillgång till dina foton eller inspelningar.


Kallelse till Årsmöte 14 april 2018

Kallelsen som bildIdag har jag postat kallelsen till kommande årsmöte på Dössbergets Värdshus. Om du redan nu vill se kallelsen så kan du klicka på Kallellsen till Årsmöte 2018.

Vi hoppas naturligtvis på stor uppslutning när Boel kommer med sina vänner i gruppen Kungälvska Trion. En spännande grupp med visan i centrum för sitt uppträdande.

Nu glömde jag en viktig detalj i kallelsen, nämligen att du måste föranmäla ditt deltagande för att Dössbergets Värdshus ska kunna dimensionera maten. Jag återkommer med sista datum när vi pratat med dem.


Kungälvska Trion kommer till Taubesällskapet i Dalarnas årsmöte 2018

Det är med stor glädje som Taubesällskapet i Dalarna kan bjuda på nyetablerade trion Kungälvska Trion från Kungälv. Lite grann har vi i sällskapet bidragit till att trion finns i och med att vi gav Boel Nihlman en knuff i rätt riktning då vi gav henne vårt stipendie 2016. Hon har sedan dess kommit tillbaka till oss och uppträtt med oss i ett av våra bystugeevenemang i Sågsbo Bystuga. Hon har utbildat sig vidare via Nordiska Visskolan i Kungälv och vi är mycket spända på vad detta kommer att resultera i på sikt.

IMG_0921


Hemsidan förändras

Hemsidan genomgår just nu en större förändring vilket vänder upp och ner på gamla invanda rutiner. Exempelvis får "Månadens Taube" som är fina texter om Taubelåtar numera samsas med Nyheter i Taubesällskapet i Dalarna.


Webshopen stängd

Lilla LillanDu kanske har sett att vi har stängt vår Webshop. Anledningen är att vi inte har möjlighet att hantera den. Visserligen har vi Taubesällskapets egen lilla sångbok som kallas för "Lillan" och som vi säljer direkt vid våra sammankomster för 50 kronor. Vi kommer att fortsätta med det men inte via hemsidan.

Vi har dessutom "bara" visboken som säljbar produkt just nu och vi har inte tagit reda på vad som tillkommer i form av porto, vadderat kuvert o.s.v. Så därför tar jag bort möjligheten. Om behovet uppstår framöver så kan vi starta upp denna del av verksamheten igen.

Vi kommer att sälja "Lillan" vid kommande årsmöte samt vid varje bystugespelning framöver. Dessutom vid Taubeafton på Dössberget.

Tanken med Lillan är att vi avser att använda den istället för egenproducerade sånghäften. Så varje gång du besöker ett evenemang som produceras av Taubesällskapet, så ta alltid med Lillan. Gäller även evenemang skapade av andra Taubesällskap.


Älskliga blommor små

Det smakar först Sjösala på alla vis, med röda furor, blommors kalkar, ekorren på staketet och vind från den närliggande Nämdöfjärden. Men den lilla gårdsfontänen i andra versen avslöjar att det i själva verket handlar om svärföräldrarnas hus på Gammelboda udde, tvärs över viken. Konstgjutare Bergman hade en patriciervåning vid Norrtullsgatan i Stockholm, men också en praktfull sommarkåk som var ritad av arkitekten Edvard Milles, son till konstnären Carl. Evert Taube har beskrivit det som "ett litet vackert hus i träempir med glasverandra, fritrappa till vinden, stor präktig källare intill norrberget, fiskdamm (med fontän av Milles, och en nymf på en delfin)". Det stämmer också tidsmässigt. När visan skrevs 1925 var Sjösala inte ens inköpt. Då rådde heller inget tvivel om vem "Rosmari" i visan var. Astri gick under det täcknamnet i mycket som Taube författade vid den här tiden.

Idén ska han ha fått när Astri under bröllopet ritade av några fagra blomster i sitt block uppe på Romelanda, utanför Kungälv. Den filades sedan på under bröllopsresan och fick sin slutliga form när han på sluttningen vid Medelhavet såg en flicka med violer i famnen. I "Älskliga blommor små" visar Taube att han även behärskar fler musikaliska stilarter än valser och ballader. I det här fallet en menuett, den dans som först introducerades vid franska hov och herresäten på 1600-talet och tvåhundra år senare hade införlivats i den nordiska spelmansmusiken.

Ur "Evert Taube, 50 visor i urval av Sven-Bertil Taube"


Min älskling

Taube stack aldrig under stol med att "Min älskling" byggde på den skotske poeten Robert Burns dikt "A red,red rose" från 1794. Ock bortsett från att Tubes ros är skär, inte röd, är de första raderna påfallande lika. Burns skriver:"O my Luve´s like a red, red rose, that´s newly sprung in June. O my Luve´s like the melodie, that´s sweetly played in tune." Burns skall i sin tur ha lånat orden från en visa han hörde sjungas på skotska landsbygden och skrev ner ur minnet. En visa som blev vers som blev visa  igen, alltså. För att krångla till det ytterligare kan noteras att Taube inte ens var först i Sverige med att tolka Burns. Konsthistorikern och förfataren Erik Blomberg, vars "Gravskrift" finns inhuggen i minnesstenarna över de fem offren för dödsskjutningarna i Ådalen 1931, översatte dikten redan 1923. Då löd inledningen: " O min kära är lik en röd, röd ros, utsprungen en junidag, och min kära är lik en melodi av stämningsfullt behag."

Taube spelade in sin version tillsammans med "Brudvals"på grammofonskiva den 28 juni 1943. Den berömde gitarristen Nils "Banjo-Lasse" Larsson prosteterade: "Men ska det verkligen sjungas ´Ro-o-os´?" "Ja", sa Evert, som var inspirerad av andra länder och kulturer när det gäller rytmer och dragningar. "Det är det som är själva finessen." Sven-Bertil Taube har också konstaterat att det många tar för en tango i själva verket är en habanera, en långsam kubansk solodans i 1/4-delstakt som fått sitt namn av staden Havanna och bland annat förekommer i "Carmen" av Bizet. "Min älskling" blev ett återkommande inslag under Evert Taubes konserter på Gröna Lund. Den sjöngs inte, utan reciterades till orkesterackompanjemang. Som avslutning kastade Evert ner en ros till Astri. En skär, givetvis.

Ur "Evert Taube, 50 visor i urval av Sven-Bertil Taube"


Inbjudan till Bohuslän

Det är kanske en överdrift att säga att familjen Johansson på Ängön räddade Taubes liv. Men de gav honom i alla fall tillbaka lusten att dikta. Hösten 1942, mitt under brinnande världskrig, anlände han till Ängön med döden i hälarna. Poeten plågades av astma, hade problem med spriten, kände sig vingklippt och trasig. Av vännen och läkaren Ernst Salén hade han fått tipset att hyra in sig hos en rekorderlig bonde, nordväst om Orust. Äta upp sig. Sova ut. Då vände det. Efter några veckor fick Astri ett entusiastiskt brev från den pastorala idyllen: "Här är sådär lantligt smånätt som i barnböcker med små välskötta gårdar, kyrka, skola och klockarfar, handelsbod, postiljon, fiskare, drängar och fullt med snälla barn som alla är vackra och artiga och mycket välklädda. Här är små pigga halvnorska hästar och fåren beta på ängarna uppe i bergen där det är små mjuka ängar med stora cypresser och små martallar ikring."

I visan bevisar han än en gång hur elegant han lyckas kombinera folklighet och klassisk bildning. Som när han jämför sig själv med den romerske diktaren Quintus Flaccus. (Hur många som köpte grammofonskivan visste vem det var?) Men allra mest när han rimmar Helikon med Johansson. Sådant gör förmodligen bara Evert Taube.

Ur "Evert Taube, 50 visor i urval av Sven-Bertil Taube"